Gereconstrueerde boot uit de bronstijd waarmee met 3500 jaar geleden het Kanaal over voer. Het origineel staat tentoongesteld in het Dover Museum.

Gereconstrueerde boot uit de bronstijd waarmee men 3500 jaar geleden het Kanaal over voer. Het origineel staat tentoongesteld in het Dover Museum.

Het Europees project BOAT 1550 BC had tot doel een replica te bouwen van een boot die in de bronstijd over het Kanaal voer. De restanten van die boot werden in 1992 in het Engelse Dover teruggevonden. Een internationaal team van Engelse, Franse en Belgische onderzoekers ging van start.

In het kader van dit experimenteel onderzoek werd een rondreizende tentoonstelling samen gesteld waarin de replica van de bronstijdboot centraal stond. Archeologen van de universiteiten van Canterbury, Rijsel en Gent werkten hieraan mee. De tentoonstelling vertelde het verhaal  van de bevolking langsheen de Kanaalzone zo’n 3500 jaar geleden.

De tentoostelling kwam in 2013 naar België en was te bezichtigen in het Provinciaal Erfgoedcentrum in het Oost-Vlaamse Ename. Het informeerde de bezoeker hoe de archeoloog dit historisch verhaal samen puzzelt.